Week van de koloniale geschiedenis

Het persbericht luidt:

Museum Bronbeek organiseert van 1 tot 9 oktober, in de Week van de Koloniale Geschiedenis, diverse activiteiten rond het thema 'Wat een ramp!' Iedereen is van harte uitgenodigd om deze activiteiten te bezoeken. Museum Bronbeek gaat dieper in op allerlei rampen: van natuurlijke calamiteiten en catastrofale ongelukken tot door mensen zelf gecreëerd onheil in de voormalige koloniën in de Oost en de West. We hebben een afwisselend programma samengesteld op en buiten Bronbeek. Kom jij ook?

Tijdens de Week is de tentoonstelling Swamp Rescue te zien. Dat gaat over de vliegramp in de Tweede Wereldoorlog boven Nieuw-Guinea en de daaropvolgende reddingsoperatie in 1944. Op zondag 2 oktober geeft Bas Kreuger er een lezing over.
Ook op zondag 2 oktober kun je 3 lezingen volgen: Alicia Schrikker gaat in op de gevolgen van rampen op de koloniale verhoudingen. Leo van Bergen vertelt hoe de koloniale overheid medische rampen bestreed en Rick Honings laat zien hoe in Nederland en Indonesië gereageerd werd op de uitbarsting van de vulkaan Krakatau in 1883.
Dinsdagmiddag vertellen Twan van den Brand, Dorna van Rouveroy van Nieuwaal en Ruud den Drijver over concentratiekamp Jodensavanne in Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun documentaire wordt die middag ook vertoond.
Woensdagmiddag richten we onze aandacht op de eerder dit jaar gepubliceerde resultaten van het onderzoeksprogramma Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950 en komen 3 van de onderzoekers, Gert Oostindie, Onno Sinke en Azarja Harmanny meer vertellen over hun onderzoek, de ontvangst ervan en hoe we naar de toekomst moeten kijken. Hoe rampzalig was het geweld in de dekolonisatieperiode?
Kom woensdagavond naar het IndoFilm Café in Nijmegen: Gerda Jansen Hendriks vertelt aan de hand van originele filmfragmenten hoe Nederlandse, Japanse en Indonesische propaganda werkte.
Vrijdagmiddag vindt de muziektheatervoorstelling Prinses van Atjeh van Ausdauer plaats die de koloniale oorlog, de tsunami en de corona-pandemie tot een bijzondere, prikkelende ervaring verweeft.
Zondagmiddag 9 oktober sluit Philip Dröge de Week af met zijn lezing over de uitbarsting van de vulkaan Tambora in 1815.

Partners van Museum Bronbeek zijn dit jaar: Muziektheater Ausdauer, Erfgoedcentrum Rozet en het Indo Filmcafé/Lux Nijmegen. De Week van de Koloniale Geschiedenis maakt deel uit van de landelijke Maand van de Geschiedenis.

Museum Bronbeek, Velperweg 147 in Arnhem.
Voor de exacte dagprogramma's en aanmelding kunt u terecht bij loket.bronbeek@mindef.nl.

afbeelding: uitbarsting van de vulkaan Krakatau, 1883
Share our website