Vergeten helden, tweede reeks

Djajeng Pratomo tijdens een optreden met Insulinde, de dansgroep van Perhimpunan Indonesia

Omroep Max kondigt een nieuwe reeks aan van het programma Vergeten helden. Het persbericht luidt:

In het drieluik Vergeten Helden vertelt presentator Jörgen Tjon de verhalen van heldhaftige strijders uit de voormalige Nederlandse koloniën. Mannen en vrouwen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven aansloten bij het Nederlands verzet. Ze vochten samen met Nederlandse verzetsstrijders, saboteerden de nazi’s of brachten Joden in veiligheid.  Vergeten Helden is te zien vanaf vrijdag 5 mei om 22.10 uur bij MAX op NPO 2.

Aflevering 1 – Suriname – vrijdag 5 mei om 22.10 uur bij MAX op NPO 2
Presentator Jörgen Tjon belicht het leven van drie verzetshelden uit Suriname waarvan de daden in de vergetelheid zijn geraakt: dokter Adolf Wong, die geallieerde piloten verzorgde en in veiligheid bracht, schrijver Lou Lichtveld, die een speelgoedfirma als dekmantel voor illegale praktijken gebruikte, en Charles Lu-A-Si, die gearresteerd werd voor zijn betrokkenheid bij de Februaristaking. Jörgen spreekt nabestaanden en bezoekt locaties die een rol speelden in de verzetsacties. Verder bespreekt hij met schrijfster Karin Amatmoekrim in hoeverre het koloniale verleden van deze mensen hun drang om in verzet te gaan heeft beïnvloed.De man onderaan met zijn ogen dicht is Slamat Faiman, middelste rij tweede van rechts is Mohammad Hatta.

Aflevering 2 – Nederlands-Indiëvrijdag 12 mei om 22.20 uur bij MAX op NPO 2
Jörgen duikt in het leven van drie verzetsstrijders afkomstig uit Nederlands-Indië. Hij vertelt over dappere verzetsdaden van mensen als de Indische Anda Kerkhoven, die ondanks gruwelijke martelingen haar beulen moreel de baas bleef, de Indonesische vakbondsman Slamet Faiman, die zijn eigen gezondheid opofferde en de bevlogen student Djajeng Pratomo, die zelfs in kamp Dachau zijn medegevangenen wist te beschermen. Jörgen spreekt nabestaanden en reist naar de plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van deze vergeten verzetshelden. Journalist en Nederlands-Indië-kenner Herman Keppy schetst de historische context.


Aflevering 3 – Nederlandse Antillen – vrijdag 19 mei om 22.20 uur bij MAX op NPO 2
In deze derde en laatste aflevering over vergeten verzetshelden van de Tweede Wereldoorlog, gaat presentator Jörgen Tjon op zoek naar de verhalen van de oorlogsheld George Maduro, de scholier Johnny Mauricio en de leerling-verpleegster Elsa Graneveld. Alle drie afkomstig van het eiland Curaçao en alle drie wisten ze een bijdrage te leveren aan de bevrijding van Nederland. Jörgen reist naar de locaties waar de acties zich afspeelden, spreekt de nabestaanden en steekt zijn licht op bij erfgoedprofessional Dyonna Benett. Want waarom hebben de verzetsstrijders die overleefden haast nooit meer over hun daden gesproken?


Vergeten Helden is een coproductie van Omroep MAX en Stepping Stone.

 
 
Share our website